Perfektná mliečna pena

Latte Art – káva zo srdca

Latte Art je moderný a čoraz obľúbenejší spôsob prípravy kávy: Ľubovoľne vytvorené motívy premenia pôžitok z kávy na mimoriadny zážitok a v najlepších kaviarňach neopustí žiadna káva pult bez umelecky stvárneného motívu z mliečnej peny.

Ako dosiahnuť, aby sa Latte Art podaril aj Vám? Máme pre Vás viacero tipov, pomocou ktorých Vám ukážeme krok za krokom, ako môžete z mliečnej peny vyčariť srdce alebo lístok.

To najdôležitejšie o mliečnej pene

Aby sa Vám motívy, ako srdce či list, vôbec podarili, je rozhodujúca konzistencia mliečnej peny. Pre vydarený Latte Art nesmie byť pena príliš tuhá a objemná; perfektná je jemne pórovitá a mierne hustá „mikropena“. Tu je dôležité, aby sa mlieko šľahalo tak dlho, kým nemá ideálnu hustotu.

Tu treba pracovať rýchlo a plynulo, pretože už po 30 sekundách sa nádherná pena oddelí v mlieku od spodnej vrstvy – a bude pre Latte Art úplne nepoužiteľná.

Krok za krokom: Takto sa podarí perfektná mliečna pena

Latte Art: srdce

Krok 1: Nalievanie

Krok 1: Nalievanie

Nalejte mlieko z výšky cca 5 cm rovnomerne a pravidelne do šálky tak, aby bola naplnená asi do polovice. Aby sa množstvo mlieka dobre dávkovalo, je na to vhodná kanvička s úzkym hrdlom.
Krok 2: Nakreslenie srdca

Krok 2: Nakreslenie srdca

Kanvičku nakloňte a zvyšné mlieko dolejte, kým mlieko v šálke nevystúpi hore a na kávovej pene sa nevytvorí kruhová mliečna pena.
Krok 3: Dokončenie srdca

Krok 3: Dokončenie srdca

Na záver zdvihnite kanvičku vysoko a nakreslite posledným prúdom mlieka cez kruh líniu. Keď všetko išlo dobre, vytvorí sa teraz na pene srdce. Blahoželáme!
Ako jednoducho urobiť mliečnu penu

Ešte viac tipov na Latte Art

Spenené mlieko treba vždy liať do vopred pripraveného espressa plynulo a rovnomerne. Obzvlášť dôležitá je správna vzdialenosť od šálky, teda asi 5 cm. Ak sa leje mlieko z kanvičky do šálky z väčšej vzdialenosti, mlieko nadvihne kávovú penu a zanechá len málo mliečnej peny na povrchu.

Ak sa prilieva z primalej vzdialenosti od povrchu espressa, natečie mliečna pena na kávovú penu a pokryje celú hornú plochu, takže sa tam nedá nekresliť žiadny motív.

Latte Art pre pokročilých: lístok

Krok 1: Nalievanie

Krok 1: Nalievanie

Pre motív listu by mliečna pena mala byť o čosi jemnejšie pórovitá ako na vytváranie srdca. Rovnako ako pri srdci by malo byť mlieko plynulo liate do kávy z približne 5 cm vzdialenosti. Lejte mlieko na horný okraj šálky.
Krok 2: Nakreslenie listu

Krok 2: Nakreslenie listu

Hneď ako je šálka do polovice plná a vytvorí sa, ako to bolo opísané pri tvorbe srdca, mliečna machuľa, treba kanvičku s mliekom priblížiť k šálke a plynulo liať ďalej, pritom kanvičkou hýbať cik-cak, sem a tam z jednej strany na druhú. Kanvičku však nesmieme potiahnuť dozadu.
Krok 3: Dokončenie listu

Krok 3: Dokončenie listu

Keď na okraji šálky ukončíte cik-cak líniu, potiahnete mliečny prúd na koniec raz cez vzor opäť hore – list je hotový.



„Latte Art je kráľom dobrých káv.“

Lahodná mliečna pena  – z akéhokoľvek mlieka

Čo na Latte Art potrebujete:

 
 
 
 
Žiaľ už vypredané
  • Kanvička na napeňovanie mlieka
Z ušľachtilej ocele 18/10 leštenej do vysokého lesku
8,99
Čoskoro opäť v predaji
  • Pohár na latte macchiato, 2 ks
Z ručne fúkaného borosilikátového skla s dvojitými stenami
14,99
€/ks 7,50
  • Elektrický napeňovač mlieka, biely
  • Elektrický napeňovač mlieka, čierny
Krémová mliečna pena stlačením tlačidla – horúca alebo studená
49,95
39,99
Náhľad